Niet gecategoriseerd

Hoe werkt het endocannabinoïdesysteem?

Het endocannabinoïdesysteem is een regulerend systeem & is verbonden met belangrijke organen, immuun- en zenuwstel & met belangrijke delen van de hersenen. Het ECS speelt een grote rol bij alle primaire fysiologische functies. Met testen en opgebrachte kennis komen wetenschappers er steeds meer achter dat het ECS een essentieel onderdeel is voor homeostase, de capaciteit van het lichaam om een interne balans in stand te houden.

De ontdekking van het endocannabinoïdesysteem (ECS)
Bij verschillende onderzoeken naar het menselijk lichaam ontdekken wetenschappers eerst het systeem voor de recepteren en chemische stoffen die hierbij komen kijken. In het geval van het ECS geldt het tegenovergestelde, Eerst ontdekten en isoleerden wetenschappers de CB1-recepter, 2 jaar later werden CB2 receptoren gevonden.

In de periode dat de CB2-receptoren ontdekt werden, ontdekten Amerikaanse wetenschappers de endocanabinoïdeanandamide. Iedere ontdekking was een stap verder in het proces om het ECS verder te verhelderen. Verder in het proces ontdekten wetenschappers dat het ECS een systeem bleek te zijn dat molecaire signalering door het hele lichaam controleert en in de gaten houdt!

Het heeft even geduurd voordat wetenschappers erachter kwamen waarom er receptoren en chemische stoffen waren, maar daarbij is onze kennis van het EXS de afgelopen jaren drastisch toegenomen!

Op het moment veronderstelt men dat het systeem zelfs van levensbelang is voor de lichamelijke capaciteit om interne functies in balans te houden. Vroeg in het onderzoek wees het erop dat een tekort aan endocannabinoïden voorafgaan aan diverse kwalen die men ondervindt.

Synthetische cannabinoïden, fytocannabinoïden en endocannabinoïden beïnvloeden het ECS stuk voor stuk
De basis van het ECS systeem werkt op eenvoudige wijze; het systeem houdt de interne systemen van het lichaam in de gaten. Daarnaast heeft het ECS een rol in het afgeven van endocannabinoïden als het een onbalans ontdekt waar het in staat is om te helpen. Vervolgens binden deze endocannabinoïden zich aan receptoren die zich compleet verspreidt over het lichaam bevinden. Deze gebeurtenis in het lichaam leidt tot prikkeling van diverse biologische functies. De effectiviteit van het ECS wordt beïnvloedt door veel factoren, maar van groot belang is de productie of toediening van de chemische bestandsdelen die nodig zijn om zich met deze receptoren te ontbinden.

In de basis werkt het ECS op eenvoudige wijze; het houdt de interne systemen van het lichaam in de gaten. Daarnaast faciliteert het systeem de afgifte van endocannabinoïden als het een onbalans ontdekt waarbij het in staat is te helpen. Deze endocannabinoïden binden zich vervolgens aan receptoren die zich verspreid over het lichaam bevinden. Dat leidt tot prikkeling van diverse biologische functies. Veel factoren zijn van invloed op de effectiviteit van ons ECS. Maar van groot belang is de productie of toediening van de chemische bestanddelen die nodig zijn om zich met deze receptoren te verbinden.

De endocannabinoïde anandamide staat samen met het ECS is wisselwerking.
Dit is niet de enigste stof die zich bindt aan de receptoren die zijn verbonden met het ECS, Fytocannabinoïde ( cannabinoïden die afkomstig zijn van een plant ) hebben een vergelijkbare moleculaire structuur als endocannabinoïden. Echter bestaan deze buiten het lichaam, de hennepplant is een voorbeeld van een plant die veel fytocannabinoïden bevat. Bij het consumeren van CBD, CBD & CBG leidt dat mogelijk tot reacties bij CB1 & CB2 receptoren.

Tot slot zijn er nog synthetische canabinoïden, dit zijn door mensen gemaakte verbindingen die de moleculaire structuur van zowel fytocannabinoïden en endocannabinoïden nabootsen. De synthetische cannabinoïden zijn specifiek ontworpen om bepaalde receptoren te kunnen bereiken & ze zijn vaak overweldigend voor het lichaam, toch kan het in sommige gevallen voorkomen dat er ongewenste bijwerkingen bijkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *