CBD

Is vet eten altijd ongezond?

Over wat gezonde voeding is, zijn nogal wat vooroordelen te vinden. Zo is een bekende dat vet eten niet goed is voor je, maar in hoeverre klopt dit eigenlijk? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, vet eten is niet per definitie ongezond. Hieronder wordt toegelicht hoe dat nou zit, en waarom vet zelfs een essentieel onderdeel is van een gezond voedingspatroon.

Waar mensen al snel denken aan gezondheidskwalen bij een te hoge inname van vet, geldt dat ook bij een tekort aan de juiste vetten. Als je de gezonde vetten uitsluit uit je dieet, is de kans groter dat je een vitaminetekort opbouwt en je hormoonhuishouding verstoord wordt. Daarnaast loop je een groter risico op hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en cholesterolgehalte en werkt je immuunsysteem minder goed.

Het is daarom van belang om voldoende gezonde verzadigde én onverzadigde vetten mee te nemen in je voedingspatroon. In verzadigde vetten zitten namelijk vele gezonde, verzadigde vetzuren die noodzakelijk zijn voor ons lichaam. Het lichaam gebruikt ze als bouwstenen voor brandstof. Dierlijk eten is doorgaans een goede bron van verzadigde vetten, maar zeker niet elk dierlijk product bevat de gewenste gezonde vetten. Dit is eigenlijk vooral afhankelijk van of het vee waar het product vandaan komt onder prettige en ethische omstandigheden leeft. Zo staan koeien het liefst vrijuit in de weide lekker gras te grazen. Dieren die niet zo goed worden behandeld produceren daarentegen juist de ongezondere verzadigde vetten, bijvoorbeeld als vee te veel binnen staat en bewerkt voedsel te eten krijgt.

Evenals de verzadigde vetten, zijn onverzadigde vetten ook essentiële stoffen voor ons lichaam. Gezonde onverzadigde vetten zijn vetzuren die dienstdoen als belangrijke bouwstoffen voor brandstof. Je Lichaamscellen hebben deze vetten nodig om naar behoren te kunnen blijven functioneren. Onverzadigde vetten zitten in allerlei eten en voedingsstoffen. Plantaardige oliën, vette vis, noten, zaden en avocado zitten boordevol hiermee. Onder andere de Omega 3, 6 en 9 vetzuren zitten hierin, wat het essentiële vetten maakt, omdat het menselijk lichaam deze stoffen niet zelf kan aanmaken.

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *