Onder fanatieke sporters in de sportschool is het fenomeen van creatine bijna niet meer weg te denken. Met name krachtsporters kunnen baat hebben bij het gebruik van creatinesupplementen, vooral als prestatieverbetering hoog op het lijstje van doelstellingen staat. Hieronder zullen we verder behandelen wat creatine is, en welke voordelige functies het heeft op lichamelijke oefeningen waar veel explosiviteit bij komt kijken.
Wat is creatine?
Om te beginnen is creatine een lichaamseigen stof die het menselijk lichaam zelf aanmaakt in de lever en nieren. Het wordt opgebouwd uit de aminozuren glycine, arginine en methionine. Echter kan ons lichaam creatine maar in beperkte mate aanmaken, namelijk ongeveer een gram per dag. Om meer creatine in je lichaam te krijgen, dien je dit dus te halen uit externe middelen, zoals voedsel of supplementen. Vis en vlees zijn nagenoeg de enige bronnen. Echter bevat dit niet meer dan 0,5 gram per 100 gram. Hierdoor is suppletie van creatine voor krachtsporters geen gek idee, zeker wanneer het vegetariërs of veganisten betreft.
De functie in het lichaam
De creatine die het lichaam opneemt uit ons voedsel of supplementen wordt omgezet in creatinefosfaat en opgeslagen in de spiercellen. het is een molecuul dat water aantrekt en opneemt, waardoor een direct resultaat een groter spiervolume en meer spiermassa kan zijn. De taak van creatinefosfaat is om de eigenlijke energieleverancier genaamd adenosinetrifosfaat (ATP) naar specifieke spiercellen te transporteren. Dit zijn de spieren van het snelle type-2 vezels. Hierbij geldt, hoe groter de toevoer, hoe meer energie er voor de spieren beschikbaar is op korte termijn. Hierdoor kunnen je spieren effectiever te werk gaan en sneller samentrekken.
Creatine helpt bij het verbeteren van lichamelijke prestaties
Je spieren werken effectiever onder invloed van adequaat gevulde creatinevoorraden. Hierdoor is het mogelijk om sneller je sportieve prestaties te verbeteren bij korte, intensieve krachtoefeningen of een sprint. Wanneer je genoeg creatine voorradig hebt, worden je spieren ook minder snel moe. Hierdoor kun je nog net wat langer blijven trainen of een extra kilo gewicht de lucht in tillen. Daarnaast kan het lichaam per dag maximaal 5 gram creatine opslaan. Daardoor zit er een natuurlijke limiet aan de toename van fysieke prestaties.
Sneller herstel dankzij creatine
Naast dat het zorgt voor extra kracht in de spieren, heeft het ook de eigenschap om zwaarbelaste spieren te helpen herstellen. Na een intensieve workout zijn de creatinereserves opgemaakt, en dienen ze weer aangevuld te worden ter bevordering van spierherstel. Door middel van een creatinesupplement te nemen na zware krachttrainingen of korte sprints, vul je de creatinevoorraden in je spieren weer aan. Daarnaast zal het proces van herstel minder lang duren.