CBD

Waarom en voor wie is het handig om BCAA’s te nemen?

Branched Chain Amino Acids, ook wel BCAA’s genoemd, zijn drie essentiële aminozuren met een vertakte keten. Omdat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken, moeten we deze via onze voeding of via suppletie binnenkrijgen. Maar waarom en voor welke mensen is het raadzaam om deze aminozuren via suppletie extra aan te vullen?

Wat zijn BCAA’s?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten aminozuren: essentieel en niet-essentieel. BCAA’s vallen onder de essentiële aminozuren, wat betekent dat het lichaam deze niet zelf kan aanmaken, maar dat het dus essentieel is om ze via externe bronnen binnen te krijgen. De BCAA’s zijn drie aminozuren, namelijk leucine, iso-leucine en valine. Ze concentreren zich vooral in de spieren. Hier dragen ze bij aan de opbouw en het herstel van spierweefsel en helpen ze te voorzien in de energieproductie. In tegenstelling tot de meeste andere aminozuren, worden BCAA’s direct in de spieren opgenomen en gemetaboliseerd dankzij hun unieke chemische structuur. Ze vervullen verschillende belangrijke functies in het lichaam, zoals de regulatie van eiwitsynthese en eiwitstofwisseling. Een adequate inname van BCAA’s bevordert spiermassa, spierkracht, spiercoördinatie, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Verder zijn ze in de hersenen van belang voor de synthese van neurotransmitters.

Voor wie zijn BCAA’s?

Zoals we nu weten spelen BCAA’s vooral een belangrijke rol bij de opbouw en het herstel van spieren. Afhankelijk van je lifestyle, je doelstellingen en het soort oefeningen die je doet, kunnen BCAA’s in de vorm van supplementen een bijzonder nuttige toevoeging aan het dieet zijn. Hieronder bespreken we verschillende type mensen die gebaat zijn bij suppletie met BCAA’s.

Krachtsporters

Door hun vermogen om spierpijn te verminderen en te helpen bij het opbouwen en herstellen van beschadigde spieren, zijn BCAA’s bij uitstek geschikt voor krachtsporters. Met name bij intensieve traningen worden de spieren beschadigd, en bieden BCAA’s uitkomst voor iedereen die optimaal en snel wil herstellen. Vooral in combinatie met eiwitpoeders zijn ze effectief bij het helpen opbouwen van spieren.

Duursporters

Ook de atleten die zich met duursport bezighouden, zijn gebaat bij suppletie met BCAA’s. Naast dat het ‘gewoon’ helpt met de vermindering van spierpijn en opbouw van spierweefsel, hebben deze aminozuren nog een andere unieke eigenschap. Bij duursporters gaan ze namelijk immunosuppressie tegen, waardoor je een betere weerstand hebt tegen infecties.

Diabetici

BCAA’s hebben nog een andere bijzondere eigenschap, namelijk het zorgen voor een betere glycemische controle. Voor mensen met diabetes kunnen deze drie aminozuren daarom een nuttige toevoeging zijn aan het dieet. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat de kans kleiner wordt om diabetes te ontwikkelen bij een hogere inname van BCAA’s.

Waar zitten BCAA’s in?

Afgezien van simpelweg supplementen gebruiken om de inname van BCAA’s te verhogen, kan je ook letten om meer voeding te eten die bron is van deze aminozuren. Vooral dierlijke producten, zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivel bevatten relatief veel BCAA’s. Maar het is ook in plantaardig voedsel te vinden. Voorbeelden hiervan zijn bonen, noten en zaden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *