Creatine is een lichaamseigen stof die een belangrijke rol speelt in de energielevering van de spieren. Het lichaam kan deze stof in beperkte mate zelf aanmaken, en moet het verder halen uit voeding. Belangrijke bronnen van creatine in voedsel zijn vis en vlees, maar omdat ook deze producten soms nog te weinig creatine bevatten, kan suppletie van creatine handig zijn. Om erachter te komen of een creatinesupplement ook wat kan zijn voor jou, is het belangrijk om te weten wat creatine doet in het lichaam.
De functie van creatine
Het is een organische stikstofverbinding die gezien kan worden als een soort tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Het lichaam vormt zelf creatine uit de aminozuren arginine, glycine en methionine. De werkzame verbinding van creatine is creatinefosfaat en treedt op als vervoerder van een ander molecuul dat de eigenlijke brandstof is van de spieren: adenosinetrifosfaat (ATP). Deze stof wordt afgebroken bij explosieve fysieke inspanningen, zoals korte sprintjes en maximale krachtinspanningen. ATP moet al binnen enkele seconden aangevuld worden, omdat het snel verdwijnt uit de spieren. Hier komt creatine om de hoek kijken.
Creatinefosfaat laadt de brandstofreserves op
Creatinefosfaat wat je in je spieren hebt zitten heeft het vermogen om de stof adenisubedifosfaat (ADP) op te laden naar de daadwerkelijke energiebron ATP. Een logisch gevolg van meer creatinefosfaat in je spieren is dat je meer herhalingen van een bepaalde oefening kan doen, zwaardere gewichten kan gebruiken en in het algemeen je sportprestaties kan verbeteren.
Creatine zorgt voor extra volume en massa
Het is daarnaast een molecuul dat water aantrekt en in zich op kan nemen. Meer creatine in het lichaam zorgt dan ook voor een toename van vocht, wat het lichaam opslaat in de spieren. Dit zorgt ervoor dat je lichaamsgewicht ook iets toeneemt. Het is zeker niet ongebruikelijk om 2-3 kilo aan te komen in de eerste weken van het gebruik van creatinesupplementen. De spieren lijken daarnaast ook groter, maar dit is vooral een optische bijwerking. Als je stopt met het nemen van creatinesupplementen, zal het vocht in de spieren ook weer afnemen, evenals je lichaamsgewicht.
Conclusie
Kortom kan je stellen dat de stof twee lichamelijke functies heeft. Ten eerste zorgt het voor adequate energielevering voor de spieren bij korte, intensieve fysieke oefeningen. Ten tweede heeft het ook een herstellende functie na zware belasting van de spieren. In sommige gevallen zou de optische toename in spiervolume ook gezien kunnen worden als voordeel, maar dit heeft geen betrekking op de interne fysieke toepassingen van creatine.