Wat doet pre-workout?
pre-workout

Wat doet pre-workout?

Pre-workouts zijn sportsupplementen die bestaan uit een mix van voedingsstoffen. Deze stoffen zijn doorgaans samengesteld in een handige poedervorm waarmee je je eigen shakes kan maken. Het zorgt ervoor dat je voordat je begint aan een workout een energieboost ervaart die jou motiveert om weer even keihard te gaan in de sportschool. Een pre-workout neem je zoals de naam al suggereert, vóór je begint aan de training, zodat je lichaam en spieren tijdens de training alle belangrijke stoffen in voldoende mate bezitten. Het klinkt mooi, maar hoe gaat dat nou eigenlijk in zijn werk?

Werkzame ingrediënten

Om erachter te komen wat de werkzaamheid is van pre-workout supplementen en wat het precies doet in het menselijk lichaam, is het belangrijk om de verschillende werkzame stoffen te analyseren die een pre-workout bevat. Pre-workouts bevatten vaak meerdere ingrediënten die per product en merk kunnen verschillen. Wel zijn er een aantal stoffen die gemeenschappelijk voorkomen in de meeste pre-workouts. Daarom zullen die veelvoorkomende ingrediënten in ieder geval besproken worden.

Cafeïne

De werkzaamheid van cafeïne is door wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Het zorgt voor een minder vermoeid gevoel en voor meer kracht en uithoudingsvermogen in de spieren. Het geeft zowel de duursporter als krachtsporter dat extra zetje als het gaat om topprestaties leveren. Ondanks dat je die boost van cafeïne maar gedurende een halfuur of een uur ervaart, blijft de stof lang in het lichaam zitten, waardoor je er dus ook lang voordelen uit kan halen. Daartegenover staat dan wel dat enige voorzichtigheid geboden is als je gevoelig bent voor cafeïne, of vaak later op de dag sport. Als je een pre-workout neemt laat in de middag, kan het zijn dat je minder goed in slaap komt, doordat er nog cafeïne in je systeem zit.

Creatine

Ook voor creatine geldt dat de werkzaamheid aangetoond is in verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Het heeft de functie van energietransporteur in de spieren. Daarnaast zorgt het voor een adequate aanvoering van de werkelijke brandstof van de spieren, adenosinetrifosfaat (ATP). Creatine is een lichaamseigen stof die het lichaam zelf beperkt aanmaakt. Dierlijk voedsel bevat deze stof, met name vlees en vis. Suppletie met creatine middels een pre-workout zorgt dan ook voor hogere creatinevoorraden in de spieren. Hierdoor kun je voor een langere tijd, explosievere fysieke oefeningen kunt doen. Je prikkelt je spieren meer, wat op de lange termijn resulteert in meer spiermassa en betere prestaties.

Beta-alanine, citrulline en taurine

Deze stoffen zijn ook veel voorkomende ingrediënten in pre-workouts, maar vertonen geen eenduidige resultaten in wetenschappelijk onderzoek. Het is waarschijnlijk zeer afhankelijk van de context waarin deze stoffen gebruikt worden, in hoeverre ze bijdragen aan prestatieverbetering. Beta-alanine staat er in ieder geval om bekend om de verzuring van de spieren uit te stellen. Hierdoor kun je in theorie langere sets doen met meer herhalingen. Citrulline zou daarnaast de energie verhogen bij conditionele training waarbij uithoudingsvermogen een belangrijke rol speelt. Aan taurine kunnen vooralsnog ook geen harde claims worden verbonden, aangezien onderzoek wisselende uitkomsten laat zien. Het zou de verbranding en doorbloeding stimuleren, wat zorgt voor meer beschikbare energie met als gevolg verbeterde sportieve prestaties.

Conclusie: Wat doet pre-workout?

Pre-workouts kunnen zeker nuttige supplementen zijn dankzij een aantal werkzame ingrediënten die wetenschappelijk onderzocht zijn. Echter, door het gebrek aan harde feiten over de werkzaamheid van sommige andere ingrediënten, is het ook belangrijk om de context waarin je pre-workout wilt gaan gebruiken nog eens goed na te gaan. Als je een beginnende sporter bent, heeft het waarschijnlijk (nog) niet zoveel zin om meteen al aan de pre-workout te gaan, aangezien je dan nog de meeste vooruitgang boekt met simpelweg een aantal oefeningen consistent te doen. Ten slotte, de meer ervaren of professionele sporter kunnen met pre-workouts makkelijker het maximale uit hun training halen, om zo nog sneller hun sportieve doelen te behalen en prestaties te verbeteren.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.