Niet gecategoriseerd

Wat zijn endocannabinoïden?

Endocannabinoïden zijn signalerende moleculen die het lichaam zelf aanmaakt, deze molucelen reguleren het ECS.
Cannabinoïden zijn ook te vinden in de natuur, zoals je THC & CBD in wiet en andere kruiden vindt. De structuur van deze moleculen komt overeen met onze eigen endocannabinoïden, dit is dan ook de reden deze cannabinoïdenreceptoren binden & beïnvloeden.

Onderzoeken
Onderzoekers hebben tot nog toe 2 belangrijke endocannabinoïden geïdentificeerd:
• Anandamide (AEA)
• 2-arachidonoylglycerol (2-AG)
Via hun inwerking op cannabinoïdereceptoren, beïnvloeden deze moleculen diverse processen. Denk aan de stemming, slaap, eetlust, het geheugen en leervermogen. Elke cannabinoïde stimuleert het ECS echter in wisselende mate.
Via de inwerking van de AEA & 2-AG beïnvloeden deze moleculen verschillende processen.

Onderzoek heeft aangetoond dat AEA een agonist is met een lage werkzaamheid op de CB1- en CB2 receptoren. Dit houdt in dat de molecule op deze receptor locaties een klein gedeelte van een reactie opwekt. Andere onderzoeken toonden aan dat echter 2-AG een volledige agonist is van CB1- en CB2 receptoren! Dit betekent dat de endocannabinoïde die zich verbindt dus zeer effectief is op beide locaties & zo bevordert deze de activatie.

Beide cannabinoïden werken in op locaties buiten het ECS, de AEA zorgt voor binding aan TRPV1-receproren, deze zijn veelal betrokken bij pijn & ontstekingen.

2-AG moleculen spelen een belangrijke rol in de hersenen, lever & longen.
De belangrijkste bron waar deze moleculen van dienst zijn is voor het aanleveren van arachidonzuur. Dit is nodig bij de synthese van prostaglandine. Deze hebben weer een belangrijke rol bij ontstekingen, doorbloeding & bloedstolling.

Hoe ontstaan endocannabinoïden?
Het ontstaan van deze endocannabinoïden vindt plaats op basis van behoefte in de membranen van postysynaptische neutronen. Hier onderscheiden zij zich van andere neutrotransmitters, doordat de in synaptische blaasjes blijven totdat ze daadwerkelijk nodig zijn.
AEA & 2-AG zijn afgeleid van op vet gebaseerde moleculen, AEA stamt af van de N-arachidonoyl-fosfatidyl-ethanol; 2-AG is afkomstig van 2-arachidonoyl bevattende fosfolipiden (PIP).
Na de verbinding aan de geschikte receptor locaties, worden ze beide in een hoge versnelling afgebroken door bepaalde enzymen. Het enzym vetzuuramidehydrolase breekt de AEA af.

Conclusie
Endocannabinoïden hebben een belangrijke functie binnen het ECS en het menselijk lichaam in het algemeen. Dankzij hun vermogen om de synaptische spleet te doorkruisen, zijn ze in staat de afgifte van neurotransmitters te beïnvloeden en homeostase te behouden. Deze moleculen zijn nauw betrokken bij veel belangrijke fysiologische processen, van de eetlust en stemming tot de slaap. Onderzoek onthult daarbij steeds meer over hun uitgebreide rol in de menselijke fysiologie.
Endocannabinoïden hebben een erg belangrijke rol binnen het ECS en het menselijk lichaam in het algemeen. Endocannabinoïden hebben met het vermogen om de synaptische spleet te doorkruisen een grote functie, ze zijn namelijk in staat om de afgifte van neurotransmitters te beïnvloeden en de homeostate te behouden!
Deze moleculen zijn erg betrokken bij veel belangrijke fysiologische processen, denk aan je eetlust en stemming tot aan slaap. Onderzoekt toont daarbij aan steeds meer over de uitgebreide rol in de menselijke fysiologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *