Niet gecategoriseerd

Blijf gezond met vitamine D

Vitamine D is nodig zodat het lichaam calcium uit voeding kan opnemen voor het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast is vitamine belangrijk voor een goede werking van spieren en het immuunsysteem. Het lichaam maakt vitamine D aan door zonlicht of door het te halen uit eten.

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor wordt opgenomen en vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Vitamine D is ook nodig om botontkalking te minimaliseren, dit zorgt ervoor dat je botontkalking krijgt op een latere leeftijd. Een andere functie van vitamine D is het in stand houden van een goede spierfunctie. Een tekort aan vitamine D kan op jonge leeftijd zorgen voor rachitis, dit is een ziekte die afwijkingen geeft aan het skelet. Een tekort aan vitamine D kan op latere leeftijd een grotere kans geven op botontkalking, osteoporose of spierzwakte. In Nederland is er bij een half miljoen mensen vitamine D tekort geconstateerd. Omdat we in Nederland niet altijd te maken hebben met genoeg zonlicht zijn vitamine D supplementen een goede aanvulling.

Voorkomen is beter dan genezen. Onderzoek toont aan dat de ideaalwaarde voor vitamine D tussen de 100 en 150 nmol/l ligt. Op een zonnige dag maakt een (ontbloot) lichaam in een half uur ongeveer 10000 IU aan, dat is omgerekend 250 mcg vitamine D. Het is daarom aan te raden om de maximale dosering van 75 mcg per dag in te nemen.

Voordelen van Vitamine D

Ons lichaam gebruikt zonlicht om de huid te helpen met het produceren van vitamine D. Vitamine D hebben we nodig om onder andere het immuunsysteem te versterken en zo dus ziektes te voorkomen. Vitamine D is de belangrijkste vitamine op lange termijn voor uw gezondheid. Vitamine D werkt meer als een hormoon, het heeft rechtstreeks invloed op de genen die verantwoordelijk zijn voor bijna alle aspecten bij de beheersing van cel ontwikkeling.

Vitamine D brengt nog een aantal andere voordelen met zich mee:

– Geestelijke gezondheid: vitamine D is een belangrijke voedingsstof voor de geest.
– Bloeddruk
– Kans op kanker: door een hoog vitamine D gehalte wordt het risico op borstkanker, colorectale kanker, hartziekten, beroerte en arteriële aandoeningen verminderd.

Gebruik van vitamine D3 supplementen

Sommige mensen maken minder goed vitamine D aan, of nemen minder goed zonlicht op. Denk hierbij aan jongeren, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid, voor deze groepen wordt geadviseerd om extra vitamine D in te nemen doormiddel van supplementen.

Een goede aanvulling is Vitamin D3 van Body and Fit. Vitamine D3 is door sporters een van de meest gebruikte vitamine. Door Body and Fit wordt deze aangeboden in 3000IU, ideaal dus voor de fanatieke sporter. Vitamine D3 3000IU is het hele jaar door inneembaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *