Niet gecategoriseerd

Wat is humuleen?

Humuleen wordt ook wel α-humuleen of α-caryofylleen genoemd. Dat is een belangrijk deel van het phytocomplex van de wietplant. Deze humuleen geeft ook de geur van de cannabistoppen. Uit een vroege stage van het onderzoek is uitgekomen dat deze terpeen mogelijk bijdraagt aan de therapeutische potentie van deze plant.

Ook behoort humuleen tot een van de honderden chemische verbindingen in cannabishars.

Humuleen heeft een sterke eigen geur, namelijk een aardse, houtachtige kruidige geur. Daardoor vormt de molecule het aroma van veel cannabissoorten en keukenkruiden.

Waar kun je dit allemaal vinden?

Als je ooit in je drankje een hele sterke geur van geroken hebt, is de kans groot dat dit komt door humuleen.

Humuleen zit ook in essentiële olie van hop, in grote hoeveelheden zelfs. De smaak van het bier komt van deze plant. Toevallig is het zo dat wiet en hop beide tot de cannabaceae familie horen. Humulus lupulus is de bloem waar hop aangroeit en deze bestaat voor 40% uit humuleen.

Het is uit onderzoek gebleken dat de lucht om bepaalde gewassen veel humuleen bevat. Je kan hierbij denken aan dennenbomen of zonnebloemen. Het is ook een belangrijk ingrediënt in oliën van salie, gember en Vietnamese koriander.

Mogelijke effecten

In de onderzoeken die nu zijn gedaan zijn de volgende effecten uitgekomen

  • Anti inflammatoire effecten
  • Anti tumor effecten
  • Anti bacteriële effecten

Bij een studie van European Journal of Pharmacology zijn de mogelijk anti-inflammatoire eigenschappen van humuleen onderzocht. Hier zorgden ze ervoor dat de poten van muizen en ratten opgezwollen raakte en diende daarna het terpeen oraal toe.

In 2003 heeft planta medica een onderzoek geplubiceerd waar ze de anti-tumormogelijkheden van humuleen onderzochten. En volgens wetenschappers veroorzaakte humuleen een verlaging van de cellulaire gluthionniveaus en een verhoging van reactieve zuurstofcomponenten.

Het lijkt erop dat humuleen antibacteriële eigenschappen hebben. Althans in phytotherapy research is hierover een onderzoek artikel verschenen. Hierin word gezegd dat humuleen staphylococcus kan bestrijden. Deze bacteriestam veroorzaakt huidinfecties, botontstekingen en longontstekingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *