Ervaren sporter of ben je pas gestart met je health journey, het maakt niet uit: je bent waarschijnlijk wel bekend met de eiwitreep. Maar wat weet je nu eigenlijk over deze lekkere snack die je na je workout eet? Waar heb je al die eiwitten eigenlijk voor nodig en hoeveel proteïnerepen moet je dan eten?
De eiwitreep is beroemd om zijn lekkere smaak, goede voedingsstoffen én de eiwitten natuurlijk. Het is een verantwoorde snack en is ideaal om je lichaam na een workout van de juiste eiwitten te voorzien zodat je spieren meteen gaan herstellen en groeien. Maar er zijn zoveel verschillende eiwitrepen, hoe kies je de juiste reep uit? Hoeveel eiwitten heb je nodig? Op al deze vragen krijg je antwoord in dit artikel. Maar laten we beginnen bij het begin, want als je begrijpt wat eiwitten zijn dan snap je ook waarom je na het lezen van dit artikel je winkelmandje gaat vullen met eiwitrepen.
Eiwit, aminozuur, proteïne, wat is het nou?Â
Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en staan bekend als de bouwstenen van je lichaam. Sterker nog, je lichaam bestaat grotendeels uit eiwitten. Dat verklaart meteen waarom ze zo belangrijk voor je zijn. Heb je spierpijn? Dan zorgen de eiwitten ervoor dat je spieren weer gerepareerd worden. Eigenlijk zorgen ze ervoor dat alle cellen en weefsels in je lichaam optimaal presteren.
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne. — Voedingscentrum
Je kunt eiwitten vergelijken met legosteentjes. Om bijvoorbeeld een groot kasteel te bouwen heb je veel verschillende steentjes nodig. Elk stukje lego is belangrijk en helpt het kasteel groot en stevig te maken. Net zoals de eiwitten in je lichaam, waar allemaal verschillende eiwitten samenwerken om spiermassa aan te maken en cellen te repareren. Samen zorgen ze ervoor dat jouw lichaam zo optimaal presteert.
Eiwitrepen als ondersteuning voor spieropbouw
Jij wilt het hele jaar door beach-ready zijn toch? Dan is de kans groot dat je weet hoe belangrijk het is om behalve te sporten ook eiwitrijke voeding te eten voor het behoud én de groei van je vetvrije spiermassa. Maak het jezelf makkelijk door eiwitrepen toe te voegen aan je dieet. Zo heb je in een paar happen al snel 15-30 gram proteïne weggewerkt zonder al te veel moeite. Zo’n reep past ook een stuk makkelijker in je sport(tas) of jaszak dan een gekookt eitje. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende smaken proteïne repen te koop waardoor het niet snel zal gaan vervelen.
Spierherstel met een proteïnereep
Een eiwitreep is géén maaltijdvervanger maar een makkelijke en lekkere manier om snel aan je eiwitten te komen. Als je net hebt getraind wil jouw lichaam het liefst binnen een uur na die workout zijn eiwitten binnenkrijgen. Dan zit je namelijk in je metabole venster, de ideale tijd om eiwitten te eten omdat je lichaam er dan meteen mee aan de slag gaat. De kleine spierscheurtjes die zijn ontstaan in je workout worden gerepareerd met de eiwitten uit je reep. Een eiwitreep na je training is dus perfect: je ontwikkelt spierballen én je komt niet hangry naar buiten.
Bonus: een eiwitreep is tegenwoordig niet van candybars te onderscheiden dus het is een verantwoorde, eiwitrijke snack!
Elke eiwitreep is goed voor je, feit of fabel?
In principe zou je denken dat elke eiwitreep goed voor je is, toch? Schijn kan bedriegen want je ziet tegenwoordig op heel veel voedingsmiddelen claims als ‘extra proteïne’ of ‘hoog in eiwitten’ staan. Nu is dat feitelijk voor dat specifieke product ook waar maar of het echt een gezonde keuze is, dat valt te betwijfelen. Als we het over eiwitrepen hebben kun je wel zeggen ‘de ene eiwitreep is de andere niet’.
Een gemiddelde eiwitreep bevat 20 gram proteïne, maar er zijn ook uitschieters omhoog naar 30 gram of naar beneden naar 13 gram eiwit per reep. Daarnaast kan het geen kwaad om te kijken naar de inhoud van zo’n reep.
Â
Ingrediënten van een eiwitreepÂ
De basis van een proteïnereep of eiwitreep is natuurlijk eiwit, dat ook wel whey (wei-eiwit) heet. Verder zitten er onder andere vezels, koolhydraten, vetten, suikers en de nodige smaakstoffen in een eiwitreep. Het kan geen kwaad om je te verdiepen in de ingrediënten van zo’n reep want zoals het gezegde gaat ‘elk pondje gaat door het mondje’, geldt dit ook voor een reep die al snel 250 tot 300 calorieën bevat! Daarnaast kan het zijn dat je een veganistische bar wilt, of dat je intolerant bent voor gluten. Gelukkig kun je tegenwoordig met zoveel keus altijd een proteïnereep vinden die bij jou past.
Â
Eiwitrepen zijn droog, taai en smaken naar karton
WRONG! Vroeger waren eiwitrepen niet erg smaakvol maar tegenwoordig is een eiwitreep vaak nog lekkerder dan een candybar. Waar je vroeger alleen kon kiezen uit vanille, chocolade en als je geluk had pinda-chocolade is er nu een keur aan verschillende smaken. Smaken als Almond Fudge Brownie, Peanut Butter Crunch, Cookies & Cream, Mint Dark Chocolate, Salted Caramel en Chocolate Deluxe doen je toch meteen watertanden? De textuur van de gemiddelde eiwitreep heeft ook een serieuze upgrade gehad en doen niet meer onder voor candybars . Geen droge repen meer maar smeuïge, smaakvolle bars waar je geen genoeg van krijgt!
Â
Hoeveel eiwitten kan ik eten?
Je kunt natuurlijk helemaal los gaan en drie eiwitrepen snacken verdeeld over de dag, naast een eiwitrijk dieet en dan ‘s avonds voor je naar bed gaat nog 500 gram magere kwark met een schepje whey-poeder eten. Dan krijg je waarschijnlijk wel last van je buik. Er zijn grenzen voor hoeveel eiwitten je lichaam kan verteren en opnemen. Voorkom lange, sterk geurende, vergaderingen op het kleinste kamertje en bereken hoeveel eiwitten jouw lichaam nodig heeft.
Je hebt hierboven al kunnen lezen dat je als sporter ongeveer tussen de 1,2 en 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig hebt. Houd het daar maar bij.
Welke eiwitreep is het beste?Â
De beste eiwitreep bestaat niet.
Het zou gek zijn als er maar één eiwitreep de beste zou zijn natuurlijk. Want de reep waar jij helemaal lyrisch over bent, valt misschien totaal niet in de smaak bij je trainingsmaatje. Smaak is relatief maar, gelukkig hebben we de data nog. Uit onze cijfers is gebleken dat dit vier van de populairste, best beoordeelde én lekkerste eiwitrepen zijn.
Â
Â
Â
Â
Â