Niet gecategoriseerd

BCAA AMINOZUREN

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren worden door fanatieke sporters gebruikt om spierpijn te verminderen en spiergroei te stimuleren. Maar wat zijn aminozuren? Voor wie zijn ze geschikt, wat voor effect hebben ze op jouw lichaam en zijn ze eigenlijk wel veilig?

Aminozuren worden door fanatieke sporters gebruikt om spierpijn te verminderen & spiergroei te stimuleren. Eiwitten bestaan uit bouwstenen die aminozuren worden genoemd, hier zijn 22 soorten van. ( waaronder essentiële & niet-essentiële aminozuren ) Het lichaam maakt van nature zelf de niet-essientiële aminozuren aan,  hierdoor is het dus essentieel dat je de overige aminozuren zelf consumeert.

Je kunt deze aminozuren binnenkrijgen door verschillende soorten bonen, granen, zuivel, vlees en vis.

Wanneer hebben aminozuren nut als supplement?

Aminozuren hebben nut als supplement wanneer je bepaalde voedingsmiddelen niet of te weinig eet en hierdoor een eiwittekort hebt. Mocht dit het geval zijn, kan het voorkomen dat je bepaalde essentiële aminozuren niet binnenkrijgt, aangezien dit aminozuren zijn die je lichaam niet zelf aan kan maken.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van aminozuren moet erbij opgelet worden dat je de essentiële aminozuren inneemt als supplement. Je lichaam maakt zelf de niet-essentiële aminozuren aan dus die hoef je niet extra in te nemen als supplement.

BCAA’s

Onderzoek heeft aangetoond dat er een bepaalde groep aminozuren is die kan bijdragen aan een sneller herstel van spierkracht na een intensieve krachttraining. Het gaat hierbij om de branched chain amino acids ( BCAA ); Leucine, isoleucine & valine. Dit zijn de 3 essentiële aminozuren die net iets sneller worden opgenomen in het lichaam dan andere aminozuren & deze combinatie aminozuren maakt tot 40 / 50 % van de dagelijkse behoefte aan essentiële aminozuren. De meeste aminozuren worden afgebroken in de lever, maar deze aminozuren doen hun werk in spieren & vetweefsel waardoor deze tijdens inspanning worden omgezet in energie!

BCAA krijg je binnen door het eten van eiwitrijk voedsel. Het innemen van BCAA’s zou ervoor kunnen zorgen dat het vermoeidheid kunt uitstellen, je trainingsprestaties verbeteren & herstel kunnen bevorderen. Dit geldt voor kracht als voor duursport & het wordt ook beweerd dat BCAA’s,spiermassa kunnen vergroten. Ondanks dat er steeds meer bewijs komt dat BCAA’s helpen bij herstel, is er rondom deze wetenschappelijke onderzoeken nog geen overeenstemming bereikt, er wordt namelijk veel tegen elkaar ingegaan, waardoor er niet met zekerheid kan worden gezegd hoe effectief BCAA’s nu daadwerkelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *