CBD

Extra vitamines bij het sporten

Over het algemeen hebben mensen die vaak sporten geen extra vitamines of mineralen nodig. Het is effectiever om als sporter je voedingspatroon te verbeteren en meer te eten volgens de Schijf van Vijf. Volgens het Voedingscentrum krijg je namelijk voldoende voedingsstoffen en energie binnen voor een goede sportprestatie. Daarnaast is van veel voedingssupplementen (nog) niet bewezen of ze positieve effecten hebben voor sporters, en kunnen sommige supplementen zelfs negatieve bijwerkingen hebben. Toch is suppletie van enkele bepaalde stoffen ter aanvulling op een gezond dieet zeker niet nutteloos. Zo kunnen sportsupplementen zoals cafeïne en creatine(monohydraat) je helpen om nog net wat meer uit sportprestaties te halen. Daarnaast wordt er onder sporters ook gebruik gemaakt van supplementen als bietensap, magnesium, beta-alanine en natriumcarbonaat. Het ontbreekt deze supplementen echter aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing om de positieve effecten op sportprestaties te kunnen onderschrijven.

De basis: goede voeding

Er kunnen nog zoveel gezonde voedingsstoffen in een multivitaminepil zitten, maar dit zal nooit een gezond eetpatroon kunnen evenaren. Een gevarieerd dieet volgens de Schijf van Vijf bevat namelijk veel meer nuttige stoffen dan je uit een pil of supplement kan halen. Hiermee ondersteun je je lichaam verreweg het beste bij het leveren van sportieve prestaties. De meeste sporters kunnen supplementen dus links laten leggen, zeker recreatieve sporters. Er zijn echter wel uitzonderingen voor de fanatieke sporters, die meer dan drie keer per week één tot twee uur of meer trainen.

Vitamine C

Vitamine C is een zeer bekende stof die eigenlijk onmisbaar is voor een goed functionerend immuunsysteem. Extra vitamine C draagt bovendien bij aan behoud van je weerstand tijdens en na een intense lichamelijke inspanning. Het is dan nodig om, naast je gewone voeding, dagelijks minstens 200 mg vitamine C extra binnen te krijgen.

Cafeïne

Ook cafeïne is een bekende stof die de meeste mensen kennen als de actieve stof in hun kopje koffie, en in mindere mate ook thee. Het oppeppende effect van cafeïne verbetert je uithoudingsvermogen; je voelt je energieker, minder moe, en het verbetert alertheid en focus. Duursporters zouden dus zeker wat aan cafeïne kunnen hebben als supplement. Te veel cafeïne kan echter wel nadelige effecten hebben, waaronder hoofdpijn, verhoogde hartslag, te hoge bloeddruk, maag- en darmklachten, rusteloosheid en slaapproblemen. Deze effecten, zowel positief als negatief, kunnen per persoon verschillen, omdat sommige mensen gevoeliger zijn dan anderen.

Creatine

Door creatine krijgen je spieren een extra energievoorraad. Het kan sporters helpen om tot betere prestaties te komen tijdens kortdurende maximale inspanningen met een intervalkarakter, bijvoorbeeld gewichtheffen of bij hardloopsprintjes. Een bijwerking van het gebruik van creatine die veel voorkomt is gewichtstoename. Dit komt doordat de hoeveelheid vocht in het lichaam toeneemt. Genoeg drinken is daarom ook heel belangrijk. Wees je er daarnaast van bewust dat suppletie van creatine maag- of darmklachten kan veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *