CBD

Waar zijn BCAA’s goed voor?

Essentiële aminozuren zijn negen belangrijke stoffen die het lichaam nodig heeft als bouwstenen van eiwit, welke weer belangrijk zijn voor spieropbouw. BCAA’s zijn drie van deze negen aminozuren, en de afkorting staat voor ‘branched chain amino acids’. In het Nederlands worden deze ook wel de ‘vertakte-keten-aminozuren’ genoemd. Deze bestaan uit drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Zij maken samen ongeveer 70 procent uit van het totale spiereiwit.

Werking

Het lichaam gebruikt aminozuren om het spierherstel na een zware inspanning te ondersteunen. Als de glycogeenvoorraden zijn uitgeput nadat je veel en langdurig energie hebt verbruikt, worden BCAA’s gebruikt. Ons lichaam beschikt zelf niet over de enzymen die leucine, isoleucine en valine produceren. Het lichaam kan dus alleen door middel van voeding BCAA’s leveren aan de spieren. BCAA’s spelen een rol bij de eiwitsynthese waarbij eiwitten worden omgezet in spieren voor de opbouw en het herstel van spiermassa. Het aminozuur leucine staat in direct verband met de spiereiwitsynthese en is daardoor de belangrijkste van de drie. Verder laat onderzoek ook zien dat door het gebruik van BCAA’s spierpijn in proefpersonen vermindert.

Suppletie van BCAA’s

De meeste onderzoeken laten zien dat suppletie van BCAA’s weinig tot geen positieve effecten heeft, zeker wanneer je al een eiwitrijk dieet volgt. Er wordt met betrekking op BCAA’s ook wel een vergelijking gemaakt met het aanzetten van een sproeier als het buiten regent. Sterker nog, suppletie van BCAA’s kan mogelijk zelfs voor een lagere eiwitsynthese zorgen als je van de andere essentiële aminozuren niet genoeg binnen krijgt. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een verminderde opbouw van spiermassa.

Mentale vermoeidheid

Er zijn aanwijzingen dat BCAA’s in bepaalde mate helpen bij het tegengaan van concentratieverlies en vermoeidheidsverschijnselen. Een andere functie van BCAA’s is namelijk dat het de opname van tryptofaan en de productie van serotonine tegengaat. Deze lichaamseigen stoffen zorgen voor een voldaan gevoel en hebben invloed op het ervaren van een vermoeidheidsgevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *