CBD

Waar let je op bij de aanschaf van supplementen?

Er is tegenwoordig een overvloed aan supplementen te vinden. Door de vele verschillende merken en verpakking met verschillende doseringen kan het zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe weet je namelijk welk supplement voor jou geschikt is, en of het van goede kwaliteit is? Met de volgende tips hopen we je handvatten te bieden waarmee je uiteindelijk een goede keuze kan maken.

Dosering

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft voor de meeste voedingsstoffen een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Naast de ADH is er voor (bijna) alle vitaminen en mineralen een maximaal veilige hoeveelheid vastgesteld, oftewel hoeveel je van een stof dagelijks maximaal mag binnen krijgen. Deze is vaak veel hoger dan de ADH. Wanneer je langdurig deze maximale hoeveelheid overschrijdt, kan dat zorgen voor klachten en gezondheidsproblemen. Kijk daarom bij het kopen van een supplement naar de dosering, en kies voor een product met een dosering die verantwoord is, en zeker niet boven de maximale veilige hoeveelheid ligt.

Verbindingen van voedingsstoffen

Een ander belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van een supplement is de soort verbinding die per voedingsstof in een supplement zit. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten verbindingen die door het lichaam niet allemaal even goed worden opgenomen. Zo zijn er bijvoorbeeld voor vitamine D twee verschillende vormen verkrijgbaar, D2 en D3. Uit onderzoek is gebleken dat de gunstige invloed van vitamine D3 maar liefst 87% groter is dan D2. Vergelijkbaar zijn andere verbindingen, zoals magnesium- of calciumcitraat, wat beter wordt opgenomen door het lichaam dan magnesium- of calciumcarbonaat. Je zult dit verschil met betrekking tot verbindingen ook terugzien in de prijs van supplementen. Supplementen met beter opneembare verbindingen zijn meestal duurder dan de varianten met minder goed opneembare verbindingen. Kies daarom voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Hulpstoffen

Voedingssupplementen hebben nagenoeg altijd hulpstoffen nodig. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat de ingrediënten in een tablet of capsule bij elkaar blijven, of die een bepaalde houdbaarheid garanderen. Met het oog op de kosten kunnen fabrikanten kiezen voor synthetische of natuurlijke stoffen. Kwalitatief hoogstaande producten maken doorgaans gebruik van natuurlijke hulpstoffen, wat ook weer terug te zien is in de prijs van het supplement.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *