Wat is een pre-workout?
pre-workout

Wat is een pre-workout?

Onder fanatieke sporters kun je nog weleens de term ‘pre-workout’ voorbij horen komen. Volgens hen geeft het een energieboost voor de training, om nog langer en harder door te kunnen gaan. Tegenwoordig zijn er dan ook vele verschillende merken die pre-workout supplementen aanbieden, maar wat is het eigenlijk precies, en hoe weet je of het ook wat voor jou is? Hieronder zullen we daar verder op ingaan.

Wat is pre-workout?

Pre-workouts zijn voedingssupplementen die erop gericht zijn om het maximale uit elke sessie in de sportschool te halen. Het is een voedingssamenstelling die doorgaans verpoederd is, waarvan een shake gemaakt kan worden met wat water, melk of een vruchtensapje. Vaak zit er in de verpakking een maatschepje, waarmee je gemakkelijk een ‘scoop’, oftewel een dosering, eruit kan halen. De naam ‘pre-workout’ zegt eigenlijk al genoeg over het gebruik. Je neemt dit supplement in vóór de workout. Hierdoor heb je gedurende de training meer energie, zodat je het maximale eruit kan halen.

Waarom een pre-workout gebruiken?

In principe kan iedereen die het maximale uit hun fysieke training wilt halen gebruik maken en de voordelen ervaren van een pre-workout supplement. Met name de fanatieke sporters die aan anaerobe training doen, zoals krachttraining, cardio of sprints, zullen baat hebben bij die boost energie die een pre-workout verschaft. Vooral na bijvoorbeeld een dag werken, als je nog maar weinig fut hebt om de sportschool te betreden, kan een pre-workout je de nodige energie geven om je weer opnieuw te motiveren nog even flink te knallen.

Welke ingrediënten zitten er in een pre-workout?

Ondanks dat er een wijdverbreide keuze is tussen allerlei verschillende merken pre-workouts, bestaat de samenstelling vaak uit dezelfde ingrediënten. We zullen hieronder een aantal veel voorkomende stoffen bespreken die zorgen voor de energieleverende werking van een pre-workout supplement.

Cafeïne

Eén van de meest voorkomende ingrediënten in pre-workout supplementen is cafeïne. De meeste mensen zijn dan ook bekend met de krachtige werking van dit stofje. Het wordt dan ook veelvuldig gebruikt om wakker te worden (of blijven) en energie te geven. Het is daarenboven ook aangetoond dat het de spierkracht en het uithoudingsvermogen verbetert. Cafeïne verwijdt namelijk de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de spieren toeneemt. Het is handig om je bewust te zijn van dit ingrediënt, met name als je het ’s avonds wilt gebruiken.

BCAA

BCAA’s zijn vertakte ketenaminozuren. Deze worden ook vaak ingenomen vóór een training en fungeren als bouwstenen van spierweefsel. Hierbij helpen ze om spierbeschadiging en spierafbraak te voorkomen, en stimuleren spieropbouw.

Vitamine B

Een aantal B-vitamines worden doorgaans ook teruggevonden in de ingrediëntenlijst van pre-workouts. Specifiek de vitamines niacine en B12 zijn belangrijk onderdeel van de samenstelling, omdat deze een cruciale rol spelen in het metabolisme en bij de energiehuishouding.

Creatine

Ook deze bekendere stof wordt meestal toegevoegd aan pre-workouts, onder andere omdat het een essentiële stof is om de spieren van energie te kunnen voorzien. Bij explosieve training gebruikt het lichaam namelijk creatine om energie aan de spieren te kunnen leveren.

Wanneer neem je een pre-workout?

In de meeste gevallen is cafeïne het hoofdbestanddeel, en het duurt ongeveer een halfuur voordat deze stof in het lichaam zijn werk gaat doen. Het beste moment om een pre-workout te nemen is daarom ook 30 tot 60 minuten voor je begint met je training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *