Niet gecategoriseerd

Wat is pineen?

Pineen is een terpeen die heel belangrijk is een in het algemeen komt deze vooral voor in de cannabis sativa. Terpenen zijn aromatische elementen die voorkomen in heel veel verschillende planten en voedingsmiddelen. Pineen zorgt er voor dat insecten niet zomaar op de planten gaan en deze vernielen. Deze pineen komt het meest voor in bomen en dan speciaal in de coniferen. De pineen heeft een hele sterke lucht waar de insecten niet goed tegen kunnen, waardoor het eigenlijk de insecten een beetje afschrikt. Daarentegen kan een pineen ook geïsoleerd worden en in een later stadium worden gebruikt voor parfum of schoonmaakmiddelen.

Wat voor geur heeft de pineen?
Niet elke pineen heeft dezelfde geur. Je hebt namelijk het alfa-pineen en het beta-pineen. Het alfa-pineen ruikt naar dennenbomen en rozemarijn, waar het beta-pineen meet geur heeft aan hoppen en basilicum. Echter komt pineen ook voor in coniferen, sinaasappels, dille en peterselie.

Onderzoek
Bij aanzienlijk veel onderzoeken naar pineen zitten nog in de pre-klinische fase. Ook worden er bij enkele onderzoeken proefdieren gebruikt. Uit resultaten die eerder uit deze onderzoeken uit 2007 zijn gevonden blijkt het dat het ontstekingsremmend en tumorwerend is.
Ook is volgens het Journal of Natural Products de pineen het krachtigst met het remmen van ontstekingen.

In 2006 is een stuk geplubliceerd uit biosccience, biotechnology and biochemistry, waar ze pineen uit de naalden van een spar haalde. Daaropvolgend hebben ze de cognitieve prestaties van muizen getest. En daaruit is gebleken dat de muizen die de essentiele olie hebben gekregen, het veel beter gingen doen. Hun geheugen verbeterde namelijk met 72,7 procent in vergelijking met de groep die deze niet kreeg. De muizen die aan het onderzoek meededen leden aan geheugenverlies, dus eigenlijk is het te vergelijken met Alzheimer.

Hoe veilig is pineen?
Het onderzoek is nog altijd gaande, maar op het huidige moment is er weinig bewijs dat pineen negatieve bijwerkingen heeft. Echter is nog niet alles over pineen bekend en gaat het onderzoek nog altijd door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *