Er zijn verschillende redenen voor mensen om een fase van droogtrainen te doorlopen. Toch
heeft het meestal el te maken met het willen verkrijgen van een slanker lichaam en meer
spierdefinitie. Veel krachtsporters wisselen periodes van bulken af met periodes van cutten,
zodat de opgebouwde extra spiermassa die zuur verdiend is tijdens de bulkperiode meer
zichtbaar wordt. Het dieet en de calorie-inname spelen ook bij het cutten een essentiële rol,
en worden voor sommigen naarmate de dagen vorderen steeds moeilijker vol te houden.
Om je toch een handje te helpen, gaat deze blog speciaal over de voeding bij een periode
van droogtrainen. Wat vooral aan bod komt, is welke voeding je het beste kunt vermijden
tijdens droge training.
Hoe kan je het beste cutten?
Cutten kan gezien worden als de tegenhanger van bulken. Waar je tijdens een bulkperiode
meer calorieën inneemt dan je verbruikt om meer spiermassa te kweken, eet je tijdens een
cut-periode juist minder calorieën om lichaamsvet te verliezen en af te slanken. De basis
voor succesvol cutten, is door te beginnen bij het vaststellen hoeveel calorieën je in een
normale situatie per dag nodig hebt. Tijdens het cutten eet je ongeveer tien tot twintig
procent minder dan deze caloriebehoefte. Als je dus normaal gesproken 2.500 calorieën per
dag eet, eet je tijdens het droogtrainen 2.000 tot 2.250 calorieën per dag. Vervolgens is het
handig om een verdeling van macronutriënten op te stellen met veertig procent
koolhydraten, veertig procent eiwitten en twintig procent vetten. Hiermee is de basis voor
een droogtraindieet gelegd, maar de praktijk is niet per se zo eenvoudig als de theorie. Om
je op weg te helpen welke keuzes je qua voeding het beste (niet) kan maken, geven we
hieronder nog een aantal tips over welke voeding je beter kan laten liggen.
Bewerkt voedsel
Het laten liggen van bewerkt voedsel kan je eigenlijk het beste altijd doen, ongeacht welk
dieet je volgt. Toch is het tijdens het cutten van extra belang, omdat dit soort voedsel vaak
vol zit met geraffineerde suikers en verzadigde vetten. Door het eten van bewerkt voedsel,
zal je sneller tegen je opgestelde calorieplafond komen, terwijl de verdeling
macronutriënten verre van optimaal is en je alsnog voedingstekorten kan oplopen.
Suiker
Een suikeroverschot wordt in het lichaam omgezet in vet en in de vetreserves opgeslagen.
Iets wat je juist tijdens het cutten wilt vermijden. Laat daarom suikerhoudende frisdranken
staan, en drink water of thee. Met thee kan je daarnaast eindeloos variëren, dus de smaken
zullen niet snel vervelen. Helaas behoren fruitsappen ook niet tot de wenselijke producten
tijdens droogtrainen, omdat je hierbij zeer snel een hoge hoeveelheid calorieën inneemt.
Kies in plaats van een fruitdrank voor simpelweg een stuk fruit eten. Hier moet je namelijk
op kauwen, waardoor je langer doet over de calorie-inname en je bovendien meer vezels
binnenkrijgt met een gunstig effect op de verteringsprocessen in het lichaam.
Zoute snacks
Alle zakken chips, bussen Pringles en andere zoute snacks uit een zak kan je beter compleet
vermijden. Als je namelijk enigszins trek hebt, en je smaakpapillen worden gebombardeerd
met de lekkerste smaken, is het haast onmogelijk om dit te doseren. Het beste haal je
dergelijke snacks niet eens meer in huis, zodat je ook niet in de verleiding kan worden
gebracht. Als je toch echt op een gegeven moment een zoute snack nodig hebt, kies dan
voor een bakje popcorn of wat crackers. Eiwitrijke snacks genieten trouwens altijd de
voorkeur tijdens het droogtrainen.
Zuiveldranken
Ondanks dat zuivelproducten zeer waardevol zijn in een gezond dieet, met name voor
mensen die veel sporten, is het toch verstandig om extra goed te letten op de consumptie
van met name volle zuivel. In deze producten zitten namelijk veel vetten en calorieën,
waardoor je met bijvoorbeeld het drinken van een glas melk snel te veel calorieën inneemt.
Ondanks dat zuivelproducten veel eiwitten bevatten, kan je daarom beter kiezen voor niet
vloeibare varianten van zuivel, zodat je er ook meer verzadigd door raakt. Daarnaast kan je
tijdens een periode van cutten ook beter gaan voor de magere kwark, yoghurt of melk, ten
opzichte van de volle varianten.