Wanneer creatine
Creatine

Wanneer kun je het beste creatine nemen?

Creatine kan belangrijke voordelen hebben voor mensen die fanatiek sporten met het doel om sterker te worden en meer spiermassa te kweken. Het helpt niet alleen de spieren te voorzien van energie als ze aan het werk worden gezet, maar ook helpt het spieren te herstellen na een explosieve workout. Maar wanneer is dan het beste moment om creatinesupplementen in te nemen? Lees hieronder verder.

Creatine voor betere fysieke prestaties

Creatine is een lichaamseigen stof die het lichaam zelf in beperkte mate aanmaakt in de lever en nieren. Verder krijgen we afhankelijk van het dieet nog creatine binnen via ons voedsel. Met name vlees en vis zijn bronnen van creatine. Vegetariërs en veganisten krijgen dus ook minder tot geen creatine vanuit hun voedsel binnen. Daarom is het voor deze groep zeker aan te raden om creatinesupplementen bij te nemen als meer spieropbouw en prestatieverbetering de doelstellingen zijn van het sporten. Ook voor mensen die wel vlees en vis eten kan suppletie van creatine nuttig zijn, aangezien vis en vlees ‘maar’ 0,5 gram creatine per 100 gram bevat. Het lichaam kan 5 gram creatine per dag verwerken, dus als je geen kilo’s vlees wilt eten, biedt een creatinesupplement zeker uitkomst.

Gebruik van creatine

Om tot de beste effecten en resultaten te komen dien je het elke dag te gebruiken, zowel op rustdagen als op trainingsdagen. Het is belangrijk dat je het een tijd lang iedere dag inneemt, zodat de spiercellen verzadigd kunnen raken, waardoor je het voordeel van volle creatinevoorraden ervaart. Creatine heeft een cumulatieve werking, wat betekent dat er een opbouw nodig is om de reserves aan te vullen. Een enkele dosis, of zelfs een paar doseringen hebben geen effect. Neem op trainingsdagen direct na de workout 3 tot 5 gram in, zodat het spierherstel meteen gestimuleerd wordt. Op rustdagen kan je zelf bepalen wat je het fijnste moment vindt. Echter voor een optimale absorptie kan je de supplementen het beste op een nuchtere maag nemen. Het belangrijkste is in ieder geval dat je elke dag consistent een dosering neemt.

Sneller de creatinereserves volladen

Voor degenen met wat minder geduld is het mogelijk om de reserves in de spieren sneller te vullen. Om dit te bewerkstelligen neem je gedurende een korte periode van 5 dagen ongeveer 20 gram per dag. Op deze manier wordt je creatinebehoefte sneller verzadigd, waardoor je ook sneller de voordelen ervaart. Na deze korte periode van 5 dagen ga je over op een dagelijkse dosering van 3 tot 5 gram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *