CBD

Bestaat er een wondermiddel om snel af te vallen?

Het kwijtraken van overtollige kilo’s lijkt soms onbegonnen werk en moeilijk vol te houden. De vraag naar een wondermiddel om snel af te vallen is dan ook een veelvoorkomende. Zo zijn er op het internet al vele vermeende ‘wondermiddelen’ te bestellen, van afslankpillen tot een maagballon. De vraag die opkomt is dan natuurlijk: werken deze middelen wel echt, is het gezond, en geven ze ook op de lange termijn resultaat. We gaan in deze blog dieper in op het gebruik van vermeende wondermiddelen en hoe je het beste snel kan afvallen.

Wonder of mythe?

Op het internet worden verschillende wondermiddelen aangeprezen, zoals het iedere ochtend drinken van citroenwater en het brooddieet, waarbij je om de dag uitsluitend bruin brood eet. De vermeende wonderlijke eigenschappen van citroenwater zouden zijn dat het vet afdrijft en zodoende helpt met gewichtsverlies. Dit is echter een mythe, omdat het stofje wat hiervoor zorgt, pectine, bij het drinken nauwelijks het lichaam betreedt. Ondanks dat het weinig doet voor direct gewichtsverlies, is een glas water met citroensap in de ochtend een gezonde gewoonte. Ook het brooddieet klinkt mooier dan het is, aangezien je in eerste instantie misschien wel wat kilo’s kwijtraakt, maar deze er net zo makkelijk weer aan komen als je terugvalt in je oude gewoonten. Bovendien is de kans groot met een dergelijk eentonig dieet voedingstekorten op te lopen, waardoor je gezondheid achteruit gaat.

Leefstijl als wondermiddel

Als we alles op een rijtje zetten, blijkt dat er eigenlijk maar één echt wondermiddel is om snel af te vallen, en dat is jouw eigen leefstijl. Het overgrote deel van de gevallen dat kampt met een te hoog gewicht of te veel (buik)vet, wordt veroorzaakt door een ongezonde lifestyle. Vermeende wondermiddelen pakken daarnaast slechts een symptoom van ongezond leven aan, namelijk overgewicht. Hierdoor kom je op de lange termijn weer uit op een hoger gewicht dan je streefgewicht tijdens het afvallen, als je weer terugvalt in oude gewoonten. Ondanks dat je je voor dit wondermiddel wat meer moet inzetten, helpt het al enorm als je voor jezelf duidelijke doelen hebt opgesteld, zodat je steeds de discipline en motivatie kan opbrengen ermee door te gaan. Zo zijn er ook al een aantal kleine aanpassingen die zorgen voor duidelijke resultaten. Hieronder bespreken we er een paar.

Meer eiwitten, minder koolhydraten

Vooral in de ochtend bij het ontbijt helpt het enorm door te ontbijten met eiwitten en geen koolhydraten zoals brood en muesli. Eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer honger hebt. Koolhydraten zijn snel verbruikt, waardoor je minder lang een verzadigd gevoel hebt en sneller grijpt naar een tussendoortje. Door koolhydraten te vervangen met eiwitten kan je het gedurende de dag makkelijker volhouden, zonder tussendoor iets te snacken.

Drink genoeg water, vooral voor de maaltijd

Als je ongeveer een uur voor de maaltijd een halve liter water drinkt, heb je tijdens het eten eerder een voldaan gevoel, waardoor je kleinere porties kunt nemen. Bovendien wijst onderzoek uit dat je tot 30% meer calorieën verbrandt als je een uur voor het eten een halve liter water drinkt. Daarnaast verwarren veel mensen een hongergevoel met dorst. Denk je honger te hebben, drink dan eerst een goed glas water of thee, en wacht tien minuten. Is je honger verdwenen, dan was het inderdaad de dorst die voor het gevoel zorgde.

Beweeg!

Een gezonde leefstijl waarmee je een gezond gewicht bereikt en behoudt is natuurlijk niet compleet zonder voldoende dagelijkse beweging. Breng meer beweging in je dagen door gewoonten als wandelen en fietsen toe te voegen aan je ritme. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar werk, of als dat niet mogelijk is, stap een aantal bushaltes eerder uit en loop het resterende stuk. Ook helpt het om elke dag een vast momentje in te plannen waarop je even 10 minuten wat fysieke oefeningen doet. Zo zorg je voor een goede gezondheid waarvan je ook nog op de lange termijn kan genieten.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *