CBD

Welke voeding bevat veel magnesium?

Magnesium is een mineraal met vele belangrijke functies in het menselijk lichaam. Naast dat het een essentiële rol speelt in vele lichamelijke processen, is het vooral bekend door de gunstige invloed die het heeft op de spieren. Of je nou een fanatieke sporter bent of niet, iedereen heeft magnesium nodig voor een goede algemene gezondheid. Toch zullen mensen die kracht- of duursport beoefenen een net wat hogere magnesiumbehoefte hebben dan inactieve mensen. Hoe zorg je er dan voor dat je je lichaam voorziet in de dagelijkse behoefte aan magnesium?

Wat is en doet magnesium?

Om te beginnen is magnesium een mineraal dat een sleutelrol vervult bij talloze belangrijke processen in het menselijk lichaam. Het mineraal stuurt namelijk meer dan 300 verschillende enzymen aan. Zo is het belangrijk voor de vorming van botten en tanden, speelt het een rol bij de overdracht van zenuwprikkels, en wat vooral voor sporters belangrijk is, zorgt het voor ontspanning van de spieren, zenuwen en bloedvaten. De gemiddelde volwassen man heeft een magnesiumbehoefte van 350 milligram per dag, en voor vrouwen is dat 300 milligram. Voor (fanatieke) sporters is deze behoefte nog wat hoger, omdat zij hun spieren langdurig blootstellen aan inspanning. Magnesium wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt, waardoor het nodig is om het binnen te krijgen via onze voeding. Om inzichtelijk te maken wat goede bronnen van magnesium zijn, bespreken we hieronder een lijst met producten die veel magnesium bevatten.

Groene bladgroenten

Groenten bevatten vaak vele vitaminen en mineralen, maar vooral de groene bladgroenten zijn rijk aan magnesium. Voorbeelden van dit soort groenten zijn spinazie, andijvie en boerenkool.

Noten

Noten zitten ook boordevol gezonden stoffen, want ze bevatten naast relatief hoge hoeveelheden magnesium, ook vetten en eiwitten die zorgen voor langdurige energie. Zorg er wel voor dat je noten ongebrand en ongezout zijn. Een voorbeeld van magnesiumrijke noten zijn: paranoten, amandelen, walnoten en hazelnoten.

Chocola

Om preciezer te zijn, rauwe cacao. Deze vrucht die voorkomt in Zuid-Amerika wordt voornamelijk geroemd om de chocolade die ervan gemaakt kan worden, maar veel mensen weten niet dat cacao een echte superfood is. Rauwe cacao zit namelijk vol met vitaminen en mineralen, en is een zeer rijke bron van magnesium. De intense en licht bittere smaak van bijvoorbeeld cacaonibs is misschien even wennen, maar het is een smakelijke toevoeging aan je yoghurt, smoothie en zelfs sommige salades.

Peulvruchten

Onder peulvruchten vallen producten als linzen en kikkererwten. Dit zijn niet alleen lekkere en veelzijdige producten, maar ze zijn ook nog eens rijk aan eiwitten en mineralen, waaronder magnesium. Peulvruchten kan je het beste een nachtje laten weken voor gebruik, hierdoor worden ze door het lichaam veel beter verteerd.

Volkoren granen

In volkoren granen zitten veel vezels en het bevat ook magnesium. Brood is daarom op zijn tijd zeker een goede bron van magnesium, mits je kiest voor goede kwaliteit zuurdesem. Dit soort brood ondergaat namelijk een langdurig rijzingsproces waardoor het graan beter verteerbaar wordt.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *