Ongetwijfeld heb je het in de gym weleens voorbij horen komen, of in de supermarkt in de
schappen zien staan: whey proteïne poeder. Dit is een ongelooflijk populair
sportsupplement voor krachtsporters in het bijzonder, en dat is niet zonder reden. Whey
powder, of wei poeder op z’n Nederlands, is een bron van eiwitten, die sporters nodig
hebben voor herstel en opbouw van spieren. Maar wat is whey protein nou precies, en zit er
veel verschil tussen bepaalde soorten eiwitpoeder?
Wat is whey en hoe wordt het gemaakt?
Whey protein powder is de Engelse benaming van eiwitrijke weipoeder. Veel sporters
gebruiken dit poeder als basis voor hun eigen eiwitshake die onderdeel is van hun
sportschooldieet. Wei-eiwit heeft een eiwitpercentage van ongeveer 80%, waarbij de
overige 20% bestaat uit vetten, vezels en koolhydraten, waaronder lactose. Het komt tot
stand als bijproduct van de productie van kaas. Dit bijproduct is een complete eiwitbron in
poedervorm, wat het ideaal maakt om op te lossen in vloeistof zoals water of melk. Binnen
de categorie van eiwitpoeders is er nog onderscheid te maken in drie verschillende soorten
whey. Hierover meer verder in de blog.
Waarom whey protein nemen?
Het gebruiken van eiwitpoeder is niet per se voor iedereen aan te raden. De gemiddelde
persoon kan namelijk in principe voldoende eiwitten halen uit het voedsel van een gezond
en gevarieerd dieet. Vooral mensen die dierlijke producten en dus ook dierlijke eiwitten
eten, hoeven zich geen zorgen te maken om een tekort aan complete eiwitten. Voor hun zal
een eiwitsupplement weinig doen. Voor fanatieke sporters, en met name krachtsporters die
zwaar tillen, is een supplement in de vorm van eiwitten een goede uitkomst. Door hun
sportieve lifestyle waarbij ze meerdere dagen per week de spieren flink inspannen, is hun
eiwitbehoefte een stuk hoger dan de gemiddelde persoon. Om in deze verhoogde
eiwitbehoefte te voorzien, biedt whey powder uitkomst. Verder kunnen ook mensen met
een vegetarische levensstijl baat hebben bij het gebruik van whey protein, aangezien zij
waarschijnlijk meer plantaardige eiwitten nuttigen, die geen complete eiwitbron zijn.
Welke soorten whey protein bestaan er?
De wei-eiwitpoeders zijn verder nog onder te verdelen in drie verschillende vormen:
concentraat, isolaat en hydrolisaat. Het belangrijkste verschil tussen deze vormen van
eiwitpoeders, is de concentratie eiwit dat het bevat. Van het drietal heeft whey concentraat
het minst hoge gehalte aan eiwitten, namelijk meestal tot 80%.
Bij een verdere zuivering van dit concentraat, ontstaat er een puurdere vorm van whey,
namelijk isolaat. Dit poeder is geconcentreerder dan concentraat doordat het voor meer dan
85% uit eiwit bevat. Bijkomend effect van de zuivering is dat isolaat minder koolhydraten,
vetten en vezels bevat, iets wat extra voordelig is voor sporters die aan het cutten zijn en
minder calorieën in willen nemen. Tot slot bestaat er nog whey hydrolisaat, de meest zuivere vorm van wei-eiwit. Met behulp
van enzymen deze vorm extra bewerkt, waardoor het direct opgenomen kan worden door
de darmen. Whey hydrolisaat is bij uitstek geschikt voor mensen met een lactose-
intolerantie.
Welke soort whey is het best?
De vraag welke soort whey protein je het best kan nemen, hangt af van je persoonlijke
situatie. In principe krijg je als fanatiek krachtsporter meer dan genoeg eiwitten binnen door
whey concentraat te gebruiken. Isolaat bevat dan wel een hoger gehalte eiwitten, maar is
ook gelijk weer wat duurder. Tevens is het ook minder goed oplosbaar in drinken, waardoor
het inlevert aan gebruiksgemak. Isolaat is dan ook vooral interessant voor mensen die hun
calorie-inname zo laag mogelijk willen houden, bijvoorbeeld wanneer ze aan het cutten of
droogtrainen zijn. Hydrolisaat is de meest zuivere vorm, maar tevens de duurste. Deze soort
is eigenlijk vooral aan te raden aan mensen die lactose-intolerant zijn, omdat het
prijsverschil met isolaat en concentraat dusdanig groot is. Dat geld kan je dan beter
investeren in goede sportkleding, of een aantal lessen met een personal trainer.