CBD

Hoe verminder je blessures?

De grootste vijand van iedere sportfanaat; een sportblessure. Maar hoe zorg je er nu voor dat je minder geblesseerd raakt?

Om een ernstige sportblessure te voorkomen is het belangrijk om goed voorbereid aan het sporten te beginnen. Want zoals ze zeggen; goede voorbereiding is het halve werk. Geef dus voordat je begint met sporten je lichaam een goede keuring, ga voor jezelf naar in welke spieren je met voorgaande sporten het meeste last van hebt gekregen. Hier moet je extra aandacht aan besteden tijdens de warming-up en zorg ervoor dat je hier extra voorzichtig mee aan de gang gaat tijdens het sporten.

Maak voordat je begint een trainingsschema, het is belangrijk om je hieraan te houden en dat je niet te veel uit jezelf wil persen van het begin af aan, langzaam opbouwen is belangrijk. Regelmaat is belangrijk, voldoende rust is nog belangrijker. Probeer dus een vast ritme aan te houden gedurende de week, ga niet iedere dag sporten maar pak echt je rustdagen. Combineer dit slim met je werkzaamheden op het werk, als je weet dat je veel fysieke inspanning moet leveren neem dan voldoende rust en ga niet ook nog je spieren overbelasten tijdens het sporten.

Zoals eerder benoemd is een goede warming-up een essentiële factor voor een geslaagde trainingssessie. Een training beginnen zonder warming-up is vragen om problemen. Het is belangrijk dat de warming-up aansluit bij de sport die uitgeoefend gaat worden. Zo is het belangrijker om je benen goed op te warmen als je een wielersport gaat uitoefenen, en besteed je meer aandacht aan het opwarmen van je bovenlichaam als u een rondje gaat golfen. Ook is een warming-up nodig om je geest op focus te zetten en je hart langzaamaan te laten wennen aan een hoger tempo. Na het sporten is een cooling down ook belangrijk. Hierdoor verdwijnt de opgebouwde energie van tijdens het sporten uit je systeem. Probeer maar eens meteen na het sporten op de bank te blijven zitten en gefocust een documentaire of film te kijken, dat wordt een lastige opgave. Ook is het uitermate belangrijk voor je spieren, hierdoor laat je lichaam op een normale manier zuurstof en voedingsstoffen je spieren in stromen.

Wat ook goed is tegen blessures is na een training de sauna in te stappen. Dit zorgt voor een goed spierherstel aangezien de warmte goed is voor je spieren en je dus ook stil zit of ligt. Ook stoot je lichaam afvalstoffen uit door te zweten. Hier zitten allerlei voordelen en helaas ook nadelen aan, zo wordt aangeraden om dit langzaam op te bouwen en goed te ‘luisteren’ naar je lichaam. Ga bijvoorbeeld niet als je voor de eerste keer in de sauna zit meteen voor de volle 20 minuten, maar bouw dit langzaam op.

Wat je buiten het sporten om kan doen om goed voor je lichaam te zorgen is voldoende rust nemen. Hierdoor geef je je spieren de tijd om te herstellen en nieuwe energie aan te maken. Dit gebeurt vooral tijdens het slapen, dus hou je echt aan die 8uur slaap per dag.

Daarnaast is een goede voeding ook belangrijk, probeer op je voeding te letten en je zult meteen resultaat merken. Eiwit is een heel goed ingrediënt waar je op moet letten of het erin zit. Eiwitten zorgen voor spierherstel en tevens ook voor het groeien van je spieren. Eten waar veel eiwitten inzitten zijn vaak dierlijk of plantaardig: kip, vlees, vis, eieren, kwark of yoghurt. Maar ook in peulvruchten zitten veel eiwitten. Tegenwoordig bestaan er ook eiwit shakes. Dit zijn geen maaltijdvervangers maar een aanvulling op je maaltijd. Dit is een geliefd product onder topsporters en krachtsporters, ook is het een uitstekend ingrediënt die helpt met afvallen.

Uiteraard is dit geen zekerheid tegen blessures, dit is een advies. Je kunt altijd van je fiets vallen en je sleutelbeen breken, daar valt helaas niet veel op voor te bereiden.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *