Je kent het vast wel, van die zeurende lekkere trek, terwijl je net goed bezig bent met het
volgen van een gezond dieet. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg gezonde comfort food
opties die tegelijkertijd de lekkere trek stillen, zodat je niet meer voor een duivels dilemma
staat. Zo ook bijvoorbeeld noedels, die niet alleen heerlijk zijn als maaltijd, maar ook als
tussendoortje of zelfs voor na een workout. Er valt eindeloos te combineren met noedels, en
dat begint al bij alle soorten noedels die je in de supermarkt vindt. Natuurlijk wil jij als
fanatieke sporter in eerste instantie de beste noedels voor je lichaam, maar de
smaakpapillen willen ook wat. Lees daarom snel verder in deze blog welke noedels er
allemaal zijn, en in hoeverre ze een goede keuze zijn voor sporters.
Noedels en noodles
Op de markt zijn vele verschillende soorten noedels (van het Engelse noodles) beschikbaar.
Noedels worden gemaakt van verschillende ingrediënten, zoals tarwe, boekwijt, rijs,
mungbonen of zoete aardappel. Ze zijn te herkennen als slierten van ongerezen deeg die
meestal worden gekookt in water. Doorgaans worden hier kruiden, bouillon, groenten en
vlees aan toegevoegd. Bekende noedelsoorten zijn eiernoedels, mie, soba noodles en udon
noedels. Ook de instant noodles zijn zeer populaire producten die goedkoop en eenvoudig te
bereiden zijn. Maar in hoeverre zijn deze een goede keus met betrekking tot spieropbouw,
spierherstel en andere fysieke processen?
Eiernoedels
Wereldwijd genieten mensen van deze soort noedels. Het staat ook wel bekend als eiermie
en wordt gemaakt van tarwebloem en ei. De voedingswaarden van eiernoedels per 100
gram zijn als volgt:
– kCal: 360;
– eiwit: 15 gram;
– koolhydraten: 71 gram;
– vet: 1 gram;
– vezels: 2,5 gram.
Het eiwitgehalte in eiernoedels is zoals te zien best hoog, en daardoor zeker een goede optie
voor een (kracht)sporter. Daarnaast bevat het ook een hoeveelheid voedingsvezels, die
essentieel zijn voor een normale functie van het verteringsstelsel en de gezondheid van de
darmen.
Mie
Mie is een uit China afkomstige soort noedel, waar ze hem vaak gebruiken bij bami. Deze
soort is samengesteld uit tarwebloem, durum en tarwegriesmeel. De voedingswaarden van
100 gram mie zijn als volgt:
– kCal: 360;
– eiwit: 12 gram;
– koolhydraten: 74 gram;
– vet: 1,5 gram;
– vezels: 2,6 gram.
Qua voedingswaarden lijkt mie veel op eiernoedels. Het grootste verschil tussen beide is dat
mie net wat minder proteïnes bevat en vooral ook 50% vetter is. Daarom zou je tijdens een
bulk periode best uit de voeten kunnen met mie, maar kun je deze beter laten staan als je
gaat cutten of droogtrainen.
Mihoen
Ook mihoen is een variatie op noedels die uit China komt. Het wordt gemaakt van
uitsluitend rijstmeel en bevat verder geen toevoegingen. Met 100 gram mihoen staat
ongeveer gelijk aan de volgende voedingswaarden:
– kCal: 370;
– eiwit: 7 gram;
– koolhydraten: 83 gram;
– vet: 0,8 gram;
– vezels: 0 gram.
Wat opvalt aan deze soort noedels, is dat mihoen qua vet een stuk magerder is dan mie.
Echter bevat mihoen geen voedingsvezels en heeft het een vrij hoog gehalte aan
koolhydraten. Kijkend naar de concentratie eiwitten scoort mihoen ook niet optimaal. Dit
betekent dat deze soort noedel geen voorkeur krijgt als het gaat om de gezondste noedels.
Over smaak valt natuurlijk te twisten.
Soba noedels
Een karakteristieke eigenschap van soba noedels is dat het gemaakt wordt van boekweit. Er
zijn ook soba noedels te verkrijgen met een combinatie van boekweit en tarwemeel.
Hierdoor verschillen de voedingswaarden per variant. De voedingswaarden van 100 gram
Soba noedels met 100% boekweit is als volgt:
– kcal: 353;
– eiwit: 13 gram;
– koolhydraten: 72 gram;
– vet: 3 gram;
– vezels: 5,9 gram.
Soba noedels bevatten een degelijke hoeveelheid eiwitten, en bevat ook een hoge
hoeveelheid vezels. Wel is het tot nu toe de vetste variant noedels. Al met al is het een
goede keuze voor mensen die geen strikt droogtraindieet volgen, of voor mensen die aan
het bulken zijn.
Udon noedels
Udon is een zachte variant van noedels met tarwebloem, water, zout en soms
aardappelzetmeel als ingrediënten. De voedingswaarden per 100 gram udon noedels zijn:
– kCal: 349;
– eiwit: 12 gram;
– koolhydraten: 73 gram;
– vet: 1 gram;
– vezels: 2 gram.
De voedingswaarden van udon noedels lijken sterk op die van normale mie. Dus ook de udon
noedels kunnen gezien worden als prima alternatief.