CBD

Wat is de functie van magnesium?

Magnesium is een bekende en essentiële stof die het lichaam nodig heeft voor allerlei belangrijke processen. Bij een (langdurig) tekort aan magnesium in het lichaam, zullen verschillende klachten optreden die vooral bij sportieve activiteiten merkbaar zijn. Het is dus belangrijk om een magnesiumtekort te voorkomen, en dagelijks voldoende magnesium binnen te krijgen via de voeding, of met behulp van supplementen. Maar waarom is dit zo belangrijk, en wat doet magnesium nou eigenlijk voor de fanatieke sporter?

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat gevonden wordt in verschillende voeding, van dierlijke producten en zuivel, tot (groene) bladgroenten en peulvruchten. Het mineraal behoort tot één van de zes belangrijkste mineralen in het menselijk lichaam. Magnesium is namelijk essentieel voor de vorming van gezonden botten en tanden, en voor een normale werking van de spieren. Het mineraal magnesium stuurt in het lichaam meer dan 300 verschillende enzymen aan, die zorgen voor een goed verloop van allerlei interne processen. Al met al kan er gesteld worden dat magnesium een onmisbaar mineraal is, maar welke concrete functies heeft het voor sporters?

Hoe helpt magnesium?

Zoals gezegd, is magnesium een belangrijk mineraal met vele functies. Vooral voor (fanatieke) sporters is het belangrijk om goed te zorgen voor een adequate reserve om in de dagelijkse behoefte te voorzien. Magnesium helpt namelijk je spieren, zenuwen en bloedvaten te ontspannen, wat belangrijk is voor het spierherstel. Daarnaast draagt het bij aan het vrijmaken van energie uit voeding. Bij een magnesiumtekort zullen vermoeidheidsklachten dan ook zeker optreden, en is het voor de spieren zwaarder om te herstellen na een training. Verder zorgt magnesium voor een verhoogde weerstand tegen spanning en stress, versterkt het het geheugen en concentratievermogen en zorgt het voor stevigheid van het skelet.

Welke vorm van magnesium?

Aangezien het (voor sporters) niet altijd mogelijk is om voldoende magnesium uit de voeding te halen, kan het soms nuttig zijn om gebruik te maken van supplementen. De markt is verzadigd als het gaat om dergelijke supplementen, wat betekent dat er veel keuze is. Daarnaast is niet elk magnesiumsupplement aan elkaar gelijk, en hebben ze zeker niet dezelfde effectiviteit. Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten magnesiumverbindingen: organisch (goed opneembaar) en anorganisch (minder goed opneembaar). Onder de anorganische magnesium valt magnesiumoxide, -carbonaat en -sulfaat. Deze verbindingen hebben een minder hoge biologische beschikbaarheid, waardoor het lichaam de hoeveelheid magnesium minder goed kan opnemen. De organische verbindingen zijn effectiever in gebruik en genieten daarom de voorkeur boven de anorganische verbindingen. Organische verbindingen zijn magnesiumbisglycinaat, -citraat, -picolinaat, -tauraat en -chloride.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *