CBD

Wanneer is het beste moment om magnesium in te nemen?

Magnesium is een zeer belangrijk mineraal dat het lichaam voor meerdere doeleinden gebruikt. Het is betrokken bij vele processen, waaronder een optimale werking en herstel van spieren. We hebben het mineraal elke dag nodig, maar het menselijk lichaam kan het niet zelf aanmaken. Daarom moeten we ervoor zorgen dat we via ons eten genoeg magnesium binnenkrijgen. Omdat de magnesiumbehoefte relatief hoog is, zeker wanneer het lichaam wordt gebruikt voor duur- of krachtsporten, kan extra inname van magnesium in de vorm van supplementen uitkomst bieden. Maar wanneer neem je magnesium in voor de hoogste effectiviteit?

Magnesium is betrokken bij vele belangrijke lichamelijke processen

Magnesium is één van de belangrijkste mineralen die het lichaam nodig heeft, en vervult zoals gezegd een belangrijke rol bij vele processen in het lichaam. Dit mineraal stuurt namelijk meer dan 300 verschillende enzymen aan, die op hun beurt ervoor zorgen dat allerlei processen in het lichaam goed verlopen. Een greep uit het brede scala aan processen:

  • De productie van eiwitten, enzymen en antioxidanten;
  • Het aanmaken van DNA en RNA;
  • De vorming van gezonde tanden en botten;
  • Het verhogen van weerstand tegen spanning en stress;
  • De ontspanning van spieren, zenuwen en bloedvaten.

Ongeacht dat elk van deze processen belangrijk zijn voor een goede gezondheid, is het de duur- en krachtsporter vooral te doen om laatstgenoemde proces: de ontspanning van zenuwen, bloedvaten en vooral de spieren.

Extra behoefte aan magnesium

Vooral bij de beoefenaars van duursporten, zoals marathonlopers, traitleten en ultrarunners, worden de spieren langdurig onder spanning gezet. De spieren worden daardoor vermoeid. Daarnaast verlies je door het zweten tijdens de langdurige inspanning een hoop vocht waarmee elektrolyten (mineralen, waaronder magnesium) ook verloren gaan. Hierdoor ligt de magnesiumbehoefte bij duursporters hoger dan mensen die een stuk minder actief zijn. De dagelijkse behoefte magnesium bedraagt normaliter 300 milligram voor vrouwen en 350 milligram voor mannen. (Duur)sporters kunnen vanwege bovengenoemde redenen een iets hogere behoefte hebben.

Wanneer kan je het beste magnesium innemen?

In het algemeen wordt er aangeraden een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd, net als met de (meeste) andere mineralen- en vitaminesupplementen. Hierdoor kan de magnesium opgenomen worden samen met de overige nutriënten in je voeding. Echter is er voor sporters een geschikter moment om een magnesiumsupplement in te nemen. Aangezien magnesium helpt aan een gezonde elektrolytenbalans, is het slim om magnesium binnen te krijgen vlak voordat je intensief gaat sporten, en dus veel vocht zal kwijtraken. Door extra magnesium in te nemen voor het sporten, zorg je voor een grotere magnesiumreserve die tijdens het sporten minder snel opraakt, waardoor je het maximale uit je fysieke prestaties kan halen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *