CBD

waar is magnesium goed voor?

Mensen die sport beoefenen, fanatiek of voor de lol, zullen ongetwijfeld allemaal weleens te maken hebben gehad met spierpijn of andere spierklachten. Spierpijn is vaak een teken dat je je spieren dusdanig hebt ingespannen, en je dus lekker sportief bent bezig geweest. Toch is het geen prettig gevoel, en wil je ervoor zorgen dat de spierpijn minder heftig wordt. Hierbij kan het mineraal magnesium uitkomst bieden, aangezien het helpt de spieren te ontspannen, en zorgt voor een normale werking van de spieren. Maar wat is magnesium dan precies, en waar is het allemaal goed voor?

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat een essentiële rol vervult in vele lichamelijke processen. Zo stuurt het mineraal meer dan 300 verschillende enzymen aan, en is het onmisbaar voor de vorming van gezonde tanden en botten, voor de overdracht van zenuwprikkels en voor het normaal functioneren van de spieren. Het mineraal wordt niet door het menselijk lichaam zelf aangemaakt, en dient dus in adequate hoeveelheid via de voeding of supplementen ingenomen te worden. Voor volwassen vrouwen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 300 milligram. Bij volwassen mannen is dat 350 milligram. Mensen die aan sport doen, zullen een wat hogere magnesiumbehoefte hebben, omdat zij door lichamelijke inspanning hun spieren meer gebruiken.

Magnesiumtekort

Ondanks dat magnesium een zeer belangrijk mineraal is dat voor veel processen in het lichaam gebruikt wordt, komen acute klachten door een tekort aan magnesium niet vaak voor. Klachten door een magnesiumtekort zijn vaker chronischer (langduriger) van aard. Klachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, algehele lusteloosheid, spierkrampen en een verminderde weerstand.

Waar is magnesium goed voor?

Zoals gezegd is magnesium een onmisbaar mineraal voor een goede algemene gezondheid, en in het bijzonder voor mensen met een sportief leven. Welke concrete functies heeft dit mineraal dan en waar is het precies goed voor? Niet onbelangrijk wordt magnesium gebruikt bij de vorming van gezonde tanden, botten en spieren. Het helpt bij het overbrengen van prikkels in spieren en zenuwen, waardoor je lichamelijke zintuigen goed kunnen functioneren. Daarnaast draagt het bij aan het goed functioneren van spieren, en heeft het een ontspannend effect op de spieren. Het smeren van magnesiumolie op pijnlijke of gespannen spieren, zorgt dan ook binnen een mum van tijd voor verzachting van de pijnen of krampen. De huid kan magnesium namelijk het beste opnemen, en is dus naast de inname van magnesium(supplementen) een bijzonder effectieve manier om het lichaam van magnesium te voorzien. Verder heeft het lichaam magnesium nodig voor de energieproductie van lichaamscellen. Zonder een adequate hoeveelheid magnesium in het lichaam, ben je snel moe en kan je bij lange na niet het maximale uit je sportprestaties halen. Daarom is het in het bijzonder voor sporters belangrijk om erop te letten dat ze genoeg magnesium binnenkrijgen, willen ze hun sportieve prestaties en fysieke ontwikkeling optimaliseren.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *