CBD

Wat is crossfit en waarom is dit zo goed?

Een tak van de fitness die de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen, is ‘Crossfit’. Het is een intensieve vorm van lichaamstraining en heeft dan ook redelijk wat voordelen ten opzichte van de traditionele fitnessoefeningen in een sportschool. Hieronder wordt er verder ingegaan op wat Crossfit nou eigenlijk is en waarom het zo goed is om je lichaam te trainen en je sportieve prestaties te verbeteren.

Wat is Crossfit?

Crossfit houdt eigenlijk in dat je met een hoge intensiteit functionele bewegingen op een afwisselende manier uitvoert. Je zou het kunnen zien als een combinatie van gewichtheffen, gymnastiek, powerliften, atletiek en strongman. Het gaat verder dan simpelweg vet verbranden of spiermassa kweken. Het unieke aan Crossfit is dat er diverse trainingsonderdelen afwisselend worden uitgevoerd, en deze oefeningen zijn doorgaans allemaal afgeleid van natuurlijke lichaamsbewegingen. Hierbij kan gedacht worden aan klimmen, tillen, werpen, trekken, springen en rennen. Een gangbare training wordt doorgaans gestructureerd in drie blokken. Allereerst begin je met een warming-up, om zo de kans op blessures te verkleinen. Hierna krijg je een stukje technische vaardigheden, waarbij verscheidene Crossfit bewegingen worden uitgelegd en geoefend. Het doel hiervan is om op een correcte en veilige manier de oefeningen te kunnen uitvoeren. Gevolgd op het technische gedeelte is dan meestal nog een intensieve workout van tussen de tien en twintig minuten, ook wel de ‘workout of the day’ (WOD) genoemd. Vaak wordt er ook een competitie-element gekoppeld aan de oefeningen in de vorm van een scorebord waarop de resultaten worden bijgehouden. Zo kunnen de sporters ernaar streven om records te verbreken en zichzelf zo te blijven uitdagen.

De voordelen

Allereerst is Crossfit een uiterst afwisselende vorm van fitness, wat ervoor zal zorgen dat je nooit meer verveeld zult zijn in de sportschool. Je beoefent namelijk hele uiteenlopende sporten en oefeningen, waardoor je meerdere spieren en spiergroepen tegelijk aan het werk zet. Ook spieren die je normaal gesproken niet traint, zullen door Crossfitoefeningen meer dan voldoende aangedaan worden. Geen enkele training is hetzelfde, en hierdoor blijft het leuk en uitdagend om te sporten. Omdat de oefeningen gericht zijn op natuurlijke bewegingen, word je er functioneel fit van. De mobiliteit van je lichaam wordt tevens getraind, waar je lichaam op zijn beurt weer van leert, hetzij onbewust.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.